Het verhaal van Evelyne

Gepubliceerd op 26 september 2020 om 10:22

Evelyne was aanwezig op de allereerste training voor moeders op het eiland Gihaya in het Kivu meer in Rwanda. Ze was toen pas 6 weken zwanger. Bij de rondvraag vertelde Evelyne haar problemen rondom zwangerschap.  

   Ze had al twee miskramen en twee doodgeboren kindjes gehad. Nu zes weken zwanger kwam vanzelfsprekend de angst van de vorige ervaringen naar boven. Ze vroeg mij wat ze kon doen om een levend kind ter wereld te brengen, niet echt een vraag voor een rondvraag. Ik vertelde haar daarom dat ze mij kon opzoeken in een lokale kliniek zodat we verder met haar in gesprek konden gaan en konden onderzoeken wat de reden voor deze miskramen en doodgeboren kindjes waren.

   In de kliniek bleken Evelyne en haar partner een infectie te hebben, die voor miskramen, sterfte en aangeboren afwijkingen kan zorgen. De infectie kon succesvol behandeld worden en Evelyne miste geen van haar zwangerschapscontroles.

  Acht maanden later beviel Evelyne van een gezonde dochter! 
Nu vertelt ze iedereen die het maar horen wil, hoe belangrijk het is om in de zwangerschap voor zwangerschapscontroles te gaan en de kliniek regelmatig te bezoeken. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.